Makkelijk eenpansgerecht: pesto aardappel met groentjes

2 Feb 2017

Ken je die zakjes met groente, aardappel en stukjes vlees uit het diepvriesvak? Als student at ik dat nog wel eens. Maar naarmate mijn smaak zich ontwikkelde begreep ik eigenlijk steeds minder van die zakjes. Zonder flink wat ketchup of mayo kon ik ze sowieso niet weg krijgen. En waarom moest er altijd vlees bij zitten?  

 

Ik ben geen makkelijke student meer, maar ook zeker geen receptenkoningin. Echter, voor makkelijke, gezonde en lekkere zelfverzonnen eenpansgerechtjes kun je tegenwoordig bij mij best terecht. Ze ontstaan vrijwel altijd vanuit willekeur, met ingrediënten die we toevallig nog in de koelkast hebben liggen. Zo ook vandaag. Ik wilde een gezonde lunch maken en vond dit in de koelkast:

 

zakje aardappelpartjes

broccoli

wortel

rode ui

stukje courgette

potje pesto

knoflook

 

Verder heb ik toegevoegd:

vers gemalen peper

gedroogde basilicum

edelgistvlokken

 

Als eerste heb ik de groente en aardappel in stukjes gesneden en met een beetje water in de koekenpan gedaan. Knoflook erbij en met de deksel op de pan een poosje laten pruttelen, tot de groente enigszins gaar is. Paar theelepels pesto er door, peper erover, roeren, wachten tot het verder gaar wordt. Ik voeg steeds wat water toe om te voorkomen dat het droog kookt, totdat het bijna gaar is; het laatste beetje water moet er juist uit stomen.

 

 

Na een hooguit kwartiertje van af en toe roeren, water toevoegen en wachten heb je dan dit. Een smeuïg gaar gestoomd mixje heerlijke groente met aardappel.

 

Je kunt er nu voor kiezen om het geheel nog even te laten bakken, voor een knapperig laagje aan je aardappel. Maar dat hoeft niet, ik doe het niet in elk geval, want ik heb trek!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zoals je mogelijk is opgevallen gebruik ik geen zout of olie. Ik vind het gewoon niet nodig. Sowieso gooi ik eigenlijk alleen maar af en toe zout op m'n patat. Verder gebruik ik het zo min mogelijk. We hebben niet zoveel zout nodig en uit onderzoek is gebleken dat we eerder te veel binnen krijgen dan te weinig. Teveel is natuurlijk niet gezond. Ik merk zelf dat ik het niet mis, ik ben gewend geraakt aan weinig zout. Mocht je toch wat zout of olie willen toevoegen, dan moet je dat gewoon lekker doen.

 

 

 

 

Als ik sta te koken, wordt het gegarandeerd een rommel. Mijn man snapt dat nooit. Ik kan toch gewoon tussentijds opruimen? Ik probeer het soms, maar zoals je ziet, het ziet er nog steeds rommelig uit. Mijn keuken is 9 van de 10 keer alles behalve insta ready. (en dat vind ik oké)

 

Ik was vergeten om iets van peulvruchten aan het gerechtje toe te voegen, maar ik denk dat kikkererwten, linzen of kidneybonen hier prima bij zouden smaken. Zelf besloot ik om er dan maar wat tuinkruiden hoemoes van Maza bij te doen. Voor de smaak of smeuïgheid  is dat helemaal niet nodig, hoor, maar als ik hoemoes kàn toevoegen, dan doe ik dat!

 

 

 

 

  

 

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Please reload