Plantbased Holidays - receptenboek review

9 Nov 2017

Ik weet niet of ik dit wel eens verteld heb, maar ik heb mijn besluit om veganistisch te gaan leven in 2015 een paar dagen voor kerst genomen. Dat gaf wat consternatie tijdens het kerstdiner met mijn familie, maar ik had gelukkig iets te eten, er ontstonden geen heftige discussies (ik hield me in) en alles kwam goed - zoals dat hoort met kerst ;) Verder ben ik toch al niet erg traditioneel als het gaat om feestjes in december. Ik hoefde nooit zo nodig pepernoten en marzepein, een hippe oudjaarsparty met oliebollen en vuurwerk of een gevulde kalkoen met kerst. Eigenlijk ben ik dus niet per se ergens tegenaan gelopen toen ik mijn feestdagen voortaan veganistisch doorbracht.

 

Ik kan me echter voorstellen dat vele (ambiërende) vegans niet goed weten wat ze aanmoeten met de ladingen snoepgoed rond Sinterklaasfeest, het vleesrijke kerstdiner en de borrelhapjes tijdens oud en nieuw. Precies voor die groep vegans is er afgelopen week een nieuw receptenboek verschenen: Plantbased Holidays. Het is een e-boek (yay, minimalisme rules!), gemaakt door Sarah Visschedijk van Feedyourneed.nl. In deze blogpost zal ik dit kookboek bespreken, twee recepten met jullie delen èn aan het eind van de blogpost heb ik nog iets leuks voor jullie!

 

Watertanden
Jongens, dit boek! Ik val maar gelijk met de deur in huis: ik ben enthousiast! Een greep uit de recepten: groenten tofu frittata, gehaktbrood, tempeh balletjes, bitterballen (!!!), pepernoten tiramisu, cranberry muffins, luxe kaasballetjes... Toen ik erdoor heen scrolde kreeg ik letterlijk meerdere keren water in mijn mond. Ik wil het allemaal opeten. Nu. Alsjeblieft. Oh wacht, dat kan ook... Whoop whoop! Je zult begrijpen, mijn intrinsieke motivatie om voor deze review recepten te gaan maken was groot. Maar eerst even iets over het boek zelf. Wat me als eerste opvalt als ik door het boek blader, is het gebruik van omnivoren-woorden zoals gehakt, milk, vlees, kaas, bitterballen. Ik vind dat wel leuk. Hopelijk wordt het boek daardoor nog net wat aantrekkelijker voor mensen die gewoonlijk vlees en zuivel eten. Daarbij vind ik ook gewoon lekker duidelijk, omdat het aangeeft met welk traditionele gerecht iets vergelijkbaar is. Bovendien, wat mij betreft heeft de vlees- en zuivelindustrie sowieso geen alleenrecht op bepaalde woorden. Verder heeft Sarah in het boek extra aandacht besteed aan informatie over suikervervangers, meelsoorten en eivervangers, en staan de verschillende allergenen heel duidelijk met symbolen aangegeven.

 

Eenvoud
Wat ik heel prettig vind aan dit kookboek, is dat-ie in mijn ogen redelijk no nonsense is. Weinig hippe Engelse woorden, maar gewoon recepten als: banketstaaf, pompoenbrood, borrelnootjes, kaasballetjes en rijstontbijt. Ook de recepten zelf vind ik op een prettige manier eenvoud en nuchterheid uitstralen. Geen ingewikkelde of hypegevoelige ingrediënten, maar overwegend producten die overal verkrijgbaar zijn. Ik houd van eenvoud, dus dit spreekt mij aan. Best verfrissend na alle perfect gestylede hardcover kookboeken vol hippe glamourous foto's, superfoods en Amerikaanse invloeden die ik tegenwoordig vaak zie langs komen. Ik realiseer me dat juist zulke boeken bij de grote massa vaak vet populair zijn, wat op zich natuurlijk ook top is, omdat daarmee de boodschap van gezond en/of plantaardig eten steeds meer mainstream wordt.

 

Kruidnoten
Toen ik wat door het boek bladerde besloot ik redelijk spontaan dat ik kruidnoten wilde bakken. Toevallig had ik alle benodigde ingrediënten voor de Knapperige (choco)noten al in huis. Er zit ook niet veel geks in, maar toch leuk om te weten dat ik eigenlijk dus altijd wel kruidnoten zou kunnen bakken als we daar zin in hebben. Als ik iets kook of bak volgens een recept, doe ik meestal een beetje mijn eigen ding. Ik voeg iets toe, laat iets weg, pas het een beetje aan naar mijn smaak. Omdat ik nu een eerlijke en kloppende review wilde geven heb ik dit choconotenrecept tot op de gram perfect gevolgd. Ondanks dat ging er misschien toch iets niet helemaal goed, want mijn deeg werd niet erg consistent. In de beschrijving staat "kneed tot een stevig deeg", maar mijn deeg bleef wat kruimelig en vooral: erg vet. Misschien zou ik een volgende keer minder kokosolie of meer meel toevoegen. Maar zoals gezegd, deze keer heb ik niets veranderd. Eerst het recept maar eens een kans geven, wie weet komt het toch ineens goed! En ja, het lukte op zich prima om het deeg tot kruidnoten (of iets wat daarop lijkt) te vormen. Hoewel, balletjes draaien, zoals in de beschrijving staat, ging niet, die vielen tijdens het draaien uit elkaar. Ik zou de techniek die ik uiteindelijk gebruikte willen beschrijven als hompjes drukken. De hompjes heb ik op de bakplaat tot kruidnoten gevormd. Ongeveer 20 minuten later had ik knapperige kruidnoten! Nu moest alleen die chocoladelaag er nog over. Wegens tijdgebrek besloot ik om dat de volgende dag te doen, de kruidnoten bewaarde ik zolang in een afgesloten bak op het aanrecht. De volgende dag zag ik bij thuiskomst echter dat de kruidnotenbak half leeg was... Wattt! Mijn echtgenoot wist niet dat ik nog van alles met de kruidnoten van plan was (zoals foto's maken ook!) en had zich kennelijk niet kunnen beheersen. Zijn review: "heel lekker!". Hoewel ik even baalde, was dit vooral goed nieuws. Manlief is namelijk redelijk van het wat-ie-niet-kent-vreet-ie-niet principe. Kruidnoten kent-ie uiteraard, maar deze jongens zien er natuurlijk wel  een beetje anders uit dan de gemiddelde kruidnoot in de supermarkt.

 

Met chocola waren ze nòg lekkerder!

 

 
Hartige banketstaaf
Met een lunchdate in het vooruitzicht koos ik ervoor om de Hartige Banketstaaf te maken. Ehm, en ook omdat ik gewoon een sucker ben voor bladerdeeg. Het leuke van dit recept vind ik dat het best heel wat lijkt, maar in de voorbereiding toch vrij simpel is: kastanjechampignons bakken, walnoten en kikkererwten vermalen, wat smaakmakers erdoor en je bent alweer klaar om de bladerdeeg te vullen. In plaats van amandelmelk gebruikte ik cashewmelk, want die was al open. Ook hier gold weer: ik had alles al in huis om dit recept te kunnen maken. Handig hoor. Al was dit zeker geen moeilijk gerecht, op het eindresultaat ben ik best een beetje trots. Ik vind dat mijn banketstaven er prachtig uit zien en ze smaakten heerlijk.

 

 

 

 

 

 

 

Ook het recept hiervan mocht ik met jullie delen!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kerst menu's
Wat ik verder nog noemenswaardig vind is dat er in dit receptenboek vijf compleet verschillende driegangen kerstmenu's in staan. Dat vind ik echt zó slim en leuk bedacht! Er is voor ieder wat wils: het traditionele menu, maar dan wel geheel plantaardig, het yogi menu, geïnspireerd door de ayurveda, het 'vlees' menu, met plantaardige ingrediënten die heel duidelijk een vleesgerecht vervangen, menu deluxe, met meer culinaire en luxe opgemaakte borden, en het simply delicious menu, voor iedereen die koken niet als grootste hobby heeft. Per menu heeft Sarah een voor-, hoofd- en nagerecht bedacht die me stuk voor stuk heerlijk lijken. Volgens mij zijn deze menu's ook perfect voor andere speciale gelegenheden en etentjes!

 

Er is nog veel meer te zeggen over dit e-boek, maar ik zou zeggen, check het vooral zelf even! Meer informatie over het e-boek Plantbased Holidays kun je hier vinden. Wil je het boek bestellen, ga dan vooral eerst even langs mijn Instagram of facebook.com/vegahippie en zorg dat je me volgt. Iedereen die mij daar volgt kan Plantbased Holidays namelijk kopen met 15% korting! Meer info & de kortingscode vind je dus op Instagram en Facebook, in het bericht dat ik vandaag over dit boek gepost heb.

 

Oh trouwens, nu je toch bezig bent, check ook even de rest van de mooie site van Feed Your Need, waar je toffe artikelen, recepten en boekentips kunt vinden. Ook kun je daar Sarahs gratis e-boek Feed your need: body, mind, soul bestellen.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Please reload