Herfst theeproeverij

30 Nov 2017

"Kopje thee doen? Welke van de duizend smaken wil je?"

 

Zo gaat het hier ongeveer, want wij hebben veel thee. Het is echt een beetje overdreven. We hebben een voorraadlade vol doosjes thee, zo'n houten theebak vol zakjes thee en in de buurt van de waterkoker een mandje waarin we onze favorieten binnen handbereik hebben. Voor mijn man is dat brandnetelthee en groene thee met citroen, voor mij is dat de gember-citroenthee van Yogi Tea. Ook staat er nog ergens een vintage blik vol losse theezakjes, geen idee wat daar precies allemaal tussen zit, maar het is thee. En dan vergeet ik nog bijna de glazen potten met losse kruiden en theeblaadjes, zoals goudsbloem en sint janskruid.

Het is mijn schuld. Ik heb het al vaker geroepen: ik ben een verzamelaar die een minimalist probeert te worden. Uit liefde voor thee heb ik een tijdje redelijk mateloos thee gekocht. Ik vergat vaak wat we van een bepaalde soort nog in huis hadden en bij kortingsacties sloeg ik altijd flink in. Dat is nu niet meer, maar nog steeds hebben we gewoon te veel thee om op te kunnen drinken. Trouwens, ter verdediging wil ik nog graag verklaren dat ik ook vaak thee cadeau krijg. 

 

Laatst ruimde ik onze theelade op. Op dat proces wil ik nu niet verder ingaan (iets met thee uit 2012), maar tijdens het opruimen vond ik een aantal theeën die ik überhaupt nog nooit had geproefd. Omdat ik tevens twee zakjes thee tegenkwam die ooit kreeg van een theebedrijf om te testen voor mijn blog èn omdat ik dus gewoon een enorme theeliefhebber ben, kwam ik op het idee van deze theeproeverij.

 

Theefit/TheeXpress
Zoals ik al kort benoemde, veel te lang geleden kreeg ik bloggerspost van het theebedrijf Theefit. Ze hadden op dat moment twee nieuwe theesmaken die ik mocht testen voor mijn blog. Superleuk natuurlijk. Maar er kwam een revalidatietraject en een werkcrisis tussendoor en whooops, inmiddels is het alweer bijna een jaar later. Sorry Theefit!

 

Inmiddels is Theefit samengegaan met Theexpress.nl. Gelukkig zijn de theetjes die ik mocht testen daar ook te koop. De site van TheeXpress heb ik voor de gelegenheid even bekeken. Als je online thee wilt bestellen dan is dit zeker een aanrader. Ze hebben ontzettend veel verschillende soorten, witte thee, groene thee, zwarte thee, kruidenthee... Als je wilt kun je de thee in bulk bestellen (yes!) en er staat veel informatie op de site, over de verschillende theesoorten en over thee in het algemeen.

 

De eerste theesoort van TheeXpress die ik proef heet Wizzy Wobble. Dit is een kruidenthee met onder meer koriander, kaneel, gember,

nootmuskaat, zoet bramenblad en rosa peper. Zoals alle theesoorten in dit artikel is de Wizzy Wobble een ultieme herfst/winterthee. Warme, zoete smaken met de kruidige geuren van gember en nootmuskaat erdoorheen. Ik vind dit echt een lekkere thee. Ik hou van thee met sterke, kruidige smaken. En ik hou van thee met gember. Oké dat is een understatement; ik drink het letterlijk elke dag!

 

Sparkly Amber

De tweede thee die ik drink heet Sparkly Amber en is een gele thee. Ik wist niet precies wat dat inhield, dus ik heb het even opgezocht. Dit is wat ik hierover op Theexpress.nl vond: "Gele thee is relatief onbekend, omdat het slechts in 4 provincies van China geproduceerd wordt. Dit komt omdat het maken van gele thee een zeer moeilijk en tijdrovend proces is. De bereiding van gele thee is nagenoeg gelijk aan groene thee, echter worden na het drogen de theebladeren langzaam gestoomd voordat ze onder een vochtige doek worden gelegd. Deze stap die de gele thee zo karakteristiek maakt wordt door de chinezen "Men Huang” genoemd, wat geelstoven betekend. Tijdens dit proces absorbeert de thee zijn natuurlijke aroma weer en neemt de geur en zoetheid geleidelijk toe." Bron: https://www.theexpress.nl/thee-webwinkel/theefit-thee/sparkly-amber-tea/63146

 

Het valt me op dat de droge blaadjes een wat vreemde geur hebben, die ik niet precies kan beschrijven. Die geur verdwijnt zodra ik er water op giet, dan ruikt het bloemig en lichtzoet. Ik heb nooit eerder gele thee gedronken, maar ik vind dit erg lekker. Ik heb er water opgegoten dat al een poosje van de kook af was, afgekoeld tot een graad of 70 C. Net als bij groene thee moet dat ook bij deze thee, zo staat op de verpakking. De smaak vind ik lekkerder dan de gemiddelde groene thee. Zacht, lichtzoet, mild. Nu alweer zin in mijn volgende kopje van deze! 

 

Zonnatura Pit
Disclaimer: toen ik de thee die ik gebruikte voor deze blogpost na het proeven opruimde, ontdekte ik dat deze thee over de datum was. Een

jaartje ongeveer. Het zou kunnen dat dat de smaak èn mijn mening wat heeft beïnvloedt. Dit is een kruidenmelange met appel, gember en hibiscus, rozenbottel, sinaasappelschil en "natuurlijk aroma". Geen idee wat dat in dit geval precies inhoudt, maar TheeXpress heeft er toevallig een stukje over op de site. De thee ruikt vooral zoet, waarschijnlijk te danken aan zowel het eerste ingrediënt (appel) als het laatste (aroma). Ik ben daar meestal geen fan van, ik hou veel meer van de natuurlijke en vaak minder zoete smaken van kruiden en specerijen. Naarmate de thee langer trekt, wordt hij steeds zoeter. Er zou 25% gember in zitten, maar eerlijk, ik proef er bijna niks van. Waar is de pit in deze thee? Al met al best een lekker theetje, maar niet per se een aanrader.

 

Theebloemen.nl Autumn Red
Dit is iets bijzonders. Eén of twee jaar geleden kreeg ik een doos met theebloemen op mijn verjaardag. Ik heb het sindsdien nog niet geprobeerd en zelfs nooit echt goed gekeken wat dit was. Totdat ik er laatst weer eens naar keek en zag dat er bij het gebruiken van deze thee letterlijk een bloem in de thee ontstaat. Omdat dat best speciaal klinkt, vind ik deze thee perfect voor dit proeverijtje. Een theebloem is een bundeltje van groene, zwarte of witte theebladeren, gebonden om één of meerdere gedroogde bloemen. Zodra de theebloem in aanraking komt met heet water, zullen de theebladeren langzaam openen en komt de bloem tevoorschijn. In de doos die ik thuis heb zitten negen verschillende theebloemen. Om een beetje in het herfstthema te blijven kies ik voor Autumn Red, een groene thee met jasmijn en een daglelie.

Het eerste wat me opvalt zodra ik de doos met theebloemen open is de sterke bloemengeur. Ook als ik de verpakking van de Autumn Red theebloem open overheerst dezelfde bloemengeur; in mijn beleving niet per se mega lekker als het gaat om thee. Als ik de droge theebloem in het glas met gekookt water doe gebeurt er dit:

 

Dat vind ik leuk! Ik zie de bloem echt ontstaan in het glas. De thee proeft (gelukkig) niet naar bloemen, maar smaakt goed, als een milde groene jasmijnthee. Op Theebloemen.nl kwam ik een versneld filmpje van het proces tegen, heel leuk om te zien! Ik deed mijn theebloem het in een glas, omdat ik geen doorzichtige theepot heb, maar een theepot lijkt me beter. De bloem heeft dan meer ruimte en één theebloem is ruim voldoende voor een flinke pot thee.

 

 

Lima Spicy Sweet Mu
Deze thee zat in een pakket met producten dat ik eerder dit jaar kreeg van Lima. De thee schijnt gebaseerd te zijn op een Japans recept. Op het doosje lees ik dat de naam Mu staat voor "harmonie van de mens met het heelal". Dat is nogal wat he? Ik ben er nieuwsgierig naar, want het belooft weer een fijne kruidige ervaring te worden. De ingrediënten van deze thee zijn: pioenwortel, engelwortel, zoethout, sinaasappelschil, gember, kaneel, notengras, perzikpit, kruidnagel en ginseng. Je kunt het ook koud drinken, lees ik, maar dat ga ik absoluut niet doen. Koude thee, brr! Het theezakje ruikt naar pepernoten, wat ik niet verwonderlijk vind gezien de ingrediënten. Als ik er water opschenk ruik ik vooral de zoethout - helemaal niet erg, want ik ben gek op zoethout. De thee proeft naar zoethout en kaneel. Volgens mij is dit bij uitstek een verwarmende thee, ik voel 'm echt in mijn buik en dat vind ik lekker. Deze ga ik vaker drinken!

 

Conclusie
Ik heb in een uur ruim een liter thee gedronken voor deze blogpost en ik vond het top! Er zaten zowel heerlijke als gewoon prima theeën

tussen. Ik ga hier nu geen top 5 geven ofzo, maar als ik je eentje zou moeten aanraden dan is het de Wizzy Wobble van TheeXpress. Qua smaakbeleving vond ik die het allerfijnst. Verder ben ik blij dat ik de thee van Lima als laatste dronk, want de zoethoutsmaak is lang blijven hangen. Als ik die als eerste had gedronken dan hadden alle kopjes thee naar zoethout geproefd, ben ik bang. Verder vond ik theebloem heel interessant. Ik kan me goed voorstellen dat die leuk is als een cadeau, het is een grappige ervaring om te zien hoe die bloem ontstaat in het water en het is nog lekkere thee ook. Dat iedere theebloem afzonderlijk in zowel plastic als karton is verpakt, maakt overigens wel dat ik er niet snel zelf iets van zou bestellen.

 

Ik vond het maken van deze blogpost zó fijn dat ik denk dat ik er regelmatig terugkerend dingetje van ga maken. Thee drinken vind ik rustgevend, het ontspant me en helpt om tijd voor mezelf te maken. Eigenlijk betekent thee drinken voor mij: goed voor mezelf te zorgen. Dus vond je dit leuk, houd dan mijn blog in de gaten!

 

 

In deze blogpost komen producten voor die ik heb gekregen om te reviewen.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Please reload