2018: elke maand een challenge

4 Jan 2018

Ik heb besloten dat ik, naast Een Jaar Niks Nieuws, in 2018 elke maand één of meerdere challenges ga doen. Op social media heb ik dit al gedeeld, met de onderstaande foto in mijn instagram story en op twitter, waarop ik veel inspirerende suggesties kreeg.

 

 

Waarom zou je een heel jaar elke maand een nieuwe uitdaging aangaan? Ik ben geneigd om te zeggen: waarom niet? Maar dat is wel een heel kort antwoord. Zoals ik in de insta story hiernaast al aangeef, lijkt het me vooral heel tof. Ik ga er overigens van uit dat ik sowieso niet gillend gek word, volgens mij word ik hier juist heel vrolijk van!

 

Van nature ben ik redelijk impulsief en grillig; ik ben heel snel enthousiast over iets, ga daar helemaal voor en maak dan soms best radicale keuzes. Een aantal zaken heb ik me in de afgelopen jaren eigen gemaakt en zijn een vast onderdeel van mijn leven geworden, zoals veganisme, maar ik kan ook genoeg dingen noemen (doe ik nu niet) die ik een poosje heel toegewijd heb gedaan en daarna niet meer. En nu zat ik te denken, als ik mezelf elke maand een challenge opleg, dan kanaliseer ik in feite mijn grilligheid. Ik geef mezelf alle ruimte om ergens compleet voor te gaan en als ik het na een maand niet meer wil, dan is dat prima en stop ik er gewoon weer mee.

 

Deze challenges lijken me een mooie manier om mijn idealen tot uiting te brengen èn gestructureerd te werken aan mijn mentale en fysieke gezondheid. Daarom kies ik alleen voor uitdagingen die goed zijn voor mijn lichaam & geest en de wereld om me heen. Een ander aspect is dat dit hele gebeuren me weer even lekker bezig houdt. Ik heb soms de neiging weg te zakken in somberheid en passiviteit, dit lijkt me een fijne manier om daar een beetje uit vandaan te blijven.

 

Plan
Ik ga het als volgt doen. Voor de eerstvolgende twee maanden, januari en februari, heb ik al bedacht wat ik ga doen. Wel zou het kunnen dat daar in februari nog een tweede challenge bij komt, maar dat zien we eind januari nog wel even. In januari, oftewel NU, doen we hier thuis een boodschappen budget challenge (waarover zo meteen meer!) en in februari ga ik een maand lang geen brood eten. Eind januari zal ik in een artikel toelichten waarom ik dat wil doen. Ook had ik bedacht om in april The Minimalism Game te doen, omdat ik dat in 2017 óók in april heb gedaan, maar dat vind ik toch niet zo'n sterk argument, dus die staat nog open.

 

Dankzij de leuke mensen met wie ik via instagram en twitter contact heb, heb ik inmiddels een interessant lijstje van challenges verzameld, die hopelijk allemaal een plekje krijgen in mijn jaar. Dit is de lijst tot nu toe, aanvullingen zijn welkom!
- suikervrij eten
- elke dag een x-aantal squats
- 100% whole foods eten
- geen social media
- geen netflix en youtube
- geen mobiel
- geen internet
- the minimalism game (of iets vergelijkbaars)
- project 333
- afval minimaliseren/zero waste
- plastic dieet
- elke dag een compliment geven
- elke dag een salade
- elke dag een smoothie
- geen alcohol

 

Mijn plan is om vanaf februari vlak voor iedere nieuwe maand in een instagram story een poll te zetten waarbij jullie kunnen stemmen welke challenge ik die maand ga doen. De keuze is dan tussen twee challenges, op die manier heb ik er zelf ook nog een beetje invloed op (en volgens mij kunnen de polls op instagram ook niet met meer dan twee keuzes). Zo wil ik bijvoorbeeld de eerstvolgende maanden vooral challenges aangaan die bijdragen aan mijn lichamelijke fitheid, zodat ik in de zomer de gezellige jurkjes die me nu te klein zijn weer aankan. (Dat is ook nog eens handig met het oog op Een Jaar Niks Nieuws)

 

Het allervrolijkst werd ik trouwens van dit artikel van Linda van de duurzame blog Zaailingen, waarin toffe duurzame challenges langskomen om uit te kiezen in het nieuwe jaar. Het fijne van dit artikel is ook dat er veel linkjes in staan naar tips & tricks van mensen die een challenge organiseren of hebben gedaan. Linda's artikel wordt dit jaar mijn challenge-naslagwerk, denk ik!

 

Budget boodschappen challenge
In januari doen mijn man en ik samen een budget boodschappen challenge. We gaan van een boodschappenbudget van ongeveer 450 euro naar een bedrag van 160 euro per vier weken. Oftewel, 40 euro per week. Voor ik verder ga, wil ik even iets kwijt. Misschien moet jij zelf rondkomen van 40 euro per week, of wie weet nog minder. Mocht je echt niet meer dan 40 euro overhouden nadat je vaste lasten betaald zijn, en je maakt hier zorgen over, weet dan dat je mogelijk in aanmerking komt voor een pakket van de voedselbank. Je kunt altijd even googlen naar een voedselbank bij jouw in de buurt.

 

Ik ken zelf een aantal mensen die extreem zuinig leven, noodgedwongen of vanuit een bewuste keuze, en ik heb hier veel bewondering voor. Het is voor mijn man en mij geen noodzaak om zuinig of sober te leven, waarvoor we dankbaar zijn. Maar het maakt ook gemakzuchtig. Ik doe vrijwel al onze boodschappen en ik haal vaak etenswaren in huis die we niet echt nodig hebben, die overdreven luxe zijn en meestal ook niet al te gezond. Hierdoor geef ik elke maand veel geld uit aan boodschappen - ik noemde het bedrag hierboven al. Het lijkt me leuk en leerzaam om mezelf financieel te beperken, om te leren bewuster met geld om te gaan en vooral al die ongezonde en onnodige luxe zooi te downsizen. Alwin en Saske van het YouTube-kanaal Vet Gezellig doen op dit moment ook een budget challenge, een flink heftige, die niet alleen gaat over hun boodschappen, maar over alles (internet, telefoongebruik, stookkosten, reizen, etc!). Mocht je nieuwsgierig zijn, ik kan je hun video's en instagram zeker aanraden!

 

Hoe gaan we rondkomen van 40 euro per week?
- We eten simpel. Wij houden van uitgebreide maaltijden, met bijzondere sausjes van de natuurwinkel en het nieuwste van het nieuwste op vleesvervangergebied. Dat is nu even klaar. Nu ligt de diepvries gelukkig nog vol met (gekregen) producten van Vegafit, dus we kunnen even vooruit, maar ik koop het niet meer. We zullen vaker simpele aardappel-groente-peulvrucht maaltijden gaan eten, waarbij de peulvruchten niet meer uit een potje komen, maar eigenhandig door mij geweekt en gekookt zullen worden. Hoewel we eerst nog een ruime vooraad bonen uit blik kunnen opmaken, want:

- We eten onze voorraad op. Ik heb het al vaker gezegd, ik ben nogal van het hamsteren. Het is al een heel stuk minder geworden, maar ik heb jarenlang méér boodschappen gehaald dan we nodig hadden. Voordeel: we hebben bijna altijd wel iets in huis, dus men kan spontaan bij ons komen lunchen of mee eten. En nog een voordeel: we hebben iets achter de hand nu we onszelf dit krappe budget opleggen. Voorlopig zal ik bijvoorbeeld geen pasta, rijst, linzen of bonen hoeven te kopen. Ook hebben we nog genoeg noten, vegan mayonaise, chilisaus, salsa, rijstvellen voor springrolls, diepvriesgroenten, citroenen, augurken, koffie, thee, kokosbloesemsuiker, appelmoes, pesto, ontbijtgranen, tomatenpuree, gedroogde sojastukjes en plantaardige melk. - We gaan onze maaltijden plannen. Iedere week maak ik een eetplanning, waarop ik aangeef wat we elke dag gaan eten, welke boodschappen ik hiervoor nog moet halen en hoeveel dit naar verwachting zal kosten. We houden ons strikt aan de planning, ook als eigenlijk liever een pizza willen bestellen. Onderling dagen ruilen kan natuurlijk wel, mits de houdbaarheidsdatum dit toe laat.

 

- Ik doe bij voorkeur alle boodschappen in 1x. Elke maandag kijk ik wat we nog aan voorraad in huis hebben en check ik online welke producten bij de supermarkten in de buurt in de aanbieding zijn. Op grond daarvan stel ik de eetplanning samen en vervolgens doe ik boodschappen. Ik houd me braaf aan mijn boodschappenlijstje, kies altijd de goedkoopste variant (mits veganistisch) en uiteraard, ik vermijd impulsaankopen.
- Even niet meer bio. Biologische producten zal ik in de meeste gevallen laten liggen, als de niet-biologische variant goedkoper is. In de biologische supermarkt kom ik deze maand even niet. Ik ben daar standaard veel duurder uit dan bij de gewone supermarkt. In principe vind ik de biologische boodschappen vaak het geld wel waard, maar het past niet in deze budget maand. Bovendien koop ik daar regelmatig dingen die we niet echt nodig hebben, zoals fancy vleesvervangers of prijzige woksausjes. Als ik dat soort producten deze maand wil, zal ik ze zelf moeten maken.
- Ik ga op zoek naar inspiratie bij mensen die hier ervaring mee hebben. Er zijn online vele blogs en YouTube video's over zuinig leven, dit is een prima reden om mijn oude Genoeg Magazines weer eens door te spitten en ik ga op zoek naar biebboeken over dit onderwerp.

 

In de loop van de maand zal ik eventuele toffe boeken, video's of websites die ik heb gevonden ook hier delen. Mocht jij nog tips hebben, laat je het dan weten? En weet je nog een leuke challenge die ik dit jaar zou kunnen doen?

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Please reload