Lievelingsdingen van 2017

10 Jan 2018

Het nieuwe jaar is alweer even aan de gang, maar we mogen heus nog wel terugkijken naar afgelopen jaar. Vooral als het gaat om leuke dingen! Vandaag ga ik eens even lekker terugblikken en met je delen welke toffe, fijne, mooie en interessante dingen ik heb ontdekt & gedaan in 2017.

 

Muziek
Dit was het jaar van de muziek uit mijn jeugd. Bands als Radiohead, Within Temptation en Nightwish heb ik helemaal herontdekt. Het liefst luister ik naar de albums die ik toen ook luisterde. Echt genieten! Mijn top 10 meest beluisterde albums van 2017:
1. Oceanborn - Nightwish
2. Mother Earth - Within Temptation
3. Pablo Honey - Radiohead
4. We are golden - Mika
5. Riverside - Luka Bloom
6. So many nights - The Cat Empire
7. Unplugged - Eric Clapton (jep, ook oud)
8. Steal the light - The Cat Empire
9. The best of Focus: Hocus Pocus - Focus (heel oud, heel tof)
10. OK Computer - Radiohead

 

Documentaires

In 2017 kwam What the Health uit, een documentaire over de gezondheidsvoordelen van veganisme, die ik iedereen aanraad. Voordat de film op Netflix kwam ben ik samen met Nicole naar een screening in Utrecht geweest, georganiseerd door oa. The Pollinators. Dit was extra tof, omdat een van de makers en het gezicht van de docu, Kip Anderson, er ook was en we met hem in gesprek konden. Over What the Health is sindsdien heel wat discussie geweest, vooral over het 'high carb, low oil' standpunt. Ik ga daar nu niet verder op in, maar ik denk dat het belangrijk is om de film met een kritische blik te kijken. Dat geldt eigenlijk altijd wel trouwens. Blijf altijd zelf nadenken en research doen.

 

Daarnaast was ik dit jaar behoorlijk enthousiast (oké lyrisch) over de documentaire van The Minimalists. Die is verschenen in 2016 en staat ook op Netflix. Ik heb 'm pas in 2017 gezien, en ook gelijk 3x en terwijl ik aantekeningen maakte enzo, dus deze hoort absoluut in dit artikel thuis. Ja, wat kan ik daar verder over zeggen? Ik ben ontzettend vóór een minimalistische, eenvoudige levensstijl, met minder gerichtheid op bezit en spullen, bewuster consumeren en een focus op zaken en mensen die je leven werkelijk waarde geven. Dit is niet alleen heel gezond voor jezelf, maar ook voor de aarde!

 

Eten en drinken
2017 is het jaar waarin ik zomaar ineens minstens 5 kilo ben aangekomen, aan eten en drinken geen gebrek dus... In deze video vertel ik daar iets meer over. Nog een "leuk" weetje: sinds ik veganistisch eet ben ik 10 kilo aangekomen! Dat is nu ruim twee jaar geleden. 10 kilo in twee jaar... Ik weet dat dit geen berichten zijn die je vaak hoort als het over veganisme gaat - althans, ik hoor ze echt nooit, maar dit is ook realiteit. Laat je niet wijs maken dat je van veganistisch eten sowieso afvalt. Van gezond en niet te veel eten val je mogelijk af. Chips, patat, pizza, vleesvervangers - het is allemaal veganistisch, maar je zult niet afvallen als je dat veel eet.


Je zult sowieso hoogstwaarschijnlijk niet afvallen als je (te) veel eet, zeg ik uit ervaring. Weet je hoe vaak ik veganisten al als advies heb horen zeggen dat je als veganist moet oppassen dat je niet te weinig eet? Want planten bevatten minder calorieën. Ik kan mezelf wel voor mijn kop slaan, maar ik heb dat dus in het begin vrij serieus toegepast. Als ik tijdens een gewone gezonde avondmaaltijd vol begon te raken, dan dacht ik letterlijk: "Maar het bevat minder calorieën, dus ik gerust nog even door eten". Dat noem je overeten en het is niet oké. Inmiddels denk ik dat dit calorie-verhaal onzin is. Nou ja, op zich klopt het natuurlijk wel dat groente per gram minder calorieën bevat dan vlees, maar ik vind het geen goed advies om te zeggen dat veganisten daarom méér moeten gaan eten dan ze gewend zijn. Wat mij betreft moeten we proberen zo veel te eten als we nodig hebben. Als je een beetje rustig en mindful eet, dan kun je leren om zelf te voelen wanneer je genoeg hebt. Daarbij is het volgens mij helemaal niet nodig, of misschien zelfs niet eens echt gezond, om jezelf proppievol te eten. 85% is ook oké (leerde ik van de Okinawa).

 

Haha, het was de bedoeling om hier gezellig wat te vertellen over eten en drinken, maar het werd ineens een rant over mijn toegenomen gewicht en de veganistische calorie-misvatting. Trouwens, ik ben bepaald geen expert. Alles wat ik hierboven schreef over wat ik denk dat goed is, is slechts mijn mening, gebaseerd op mijn ervaring. Als je zoekt naar advies, baseer je dan niet op mij, maar richt je tot experts, doe je eigen research en kijk wat werkt voor jou.

 

En weer on topic!

 

Eten en drinken II
Wij kochten in 2017 een actifry van Tefal. Dat was een goed besluit, wat een handig ding is dat! We hebben geen frituurpan en gebruiken de

actifry voor het bakken van veganistische kroketten en snackjes, patat, etc. Het was een behoorlijk prijzig apparaat, maar we gebruiken hem regelmatig en we zijn er zo blij mee dat we hem  zeker het geld waard vinden. 

 

Iets heel anders dan, een activiteit die ik me in 2017 helemaal eigen heb gemaakt is het maken van eetplanningen. Elke zondag of maandag bedenk ik voor de hele week wat we 's avonds gaan eten. Op maandag haal ik meestal dan de boodschappen voor de hele week in huis. We merken dat dit goed werkt voor ons. Wat ook goed werkt voor mij, is het skippen van alcohol. Dat is iets waar ik in 2017 meer aan gewend ben geraakt. Ik drink soms nog wel eens een wijntje, maar veel meer met gelegenheden, terwijl dit eerder echt bij mijn standaard ontspanningsritueel hoorde. Totaal niet gezond natuurlijk, voor mijn lichaam en mijn geest! Ik ben blij dat ik daarmee ben gekapt.

En als laatste, iets waarvan ik in 2017 grote fan van ben geworden is de Petit Filet à l'Americain van de Vegetarische Slager. No more words needed, probeer 'm gewoon een keer.

 

Series & programma's
Wij hebben geen TV, maar wel Netflix. Ook kijken we graag live TV en programma's op NPO.nl. De commerciële zenders vinden we over het algemeen totaal niet boeiend, behalve dan wanneer Expeditie Robinson weer begint, dat kijken we online terug. Het afgelopen jaar heb ik weer veel toffe programma's en series gekeken:
NPO: Jonge Valken, 2 voor 12 (kijken we elke week, vinden we super leuk!), het Instituut, de Kwis, Zondag met Lubach, Draadstaal, het Geheime leven van Hendrik Groen, Hunted, Robo Sapiens, de Slimste Mens.
Netflix: The Good Place, Dirk Gently, Blacklist, Elementary, Please Like Me, New Girl, Modern Family, Crazy Ex Girlfriend (ik vond de liedjes op een gegeven moment zelfs leuk!), Zoo, The Fall, Manhunt: Unabomber (geweldig!) en nog twee documentaires: Icarus en The True Cost.

 

Random dingen
Verder zijn er nog allerlei dingen die ik in het afgelopen jaar voor het eerst gedaan, waarvan ik heel blij werd. Als eerste: pilates. Ik ben daar nog nèt in 2017 mee begonnen, in december, dus grote kans dat dit in mijn jaaroverzicht van 2018 weer terugkomt (omdat ik dan een ervaren pilates queen ben). Pilates blijkt dus echt mijn ding! Zowel in de sportschool als thuis met een YouTube filmpje, ik vind het leuk! Een minder actieve hobby die ik dit jaar weer hebt opgepakt is schrijven. Ik heb al sinds mijn jeugd de ambitie om ooit een boek te schrijven en ik had weer inspiratie. Wordt hopelijk vervolgd! Iets anders wat ik het afgelopen jaar ontdekt heb is podcasts luisteren. Dat is volgens mij alweer best lang hip, maar ik loop wel vaker een beetje achter. Het liefst luister ik naar de podcast van The Minimalists. Een laatste ding waarvan ik in 2017 erg vrolijk werd was rolschaatsen. En dan vooral: de rolschaatsdisco. Ik ben er twee keer geweest en het was geweldig. Ik wil heel graag gauw weer een keer gaan!

 

Heb jij na 1 januari ook nog even terug gekeken naar 2017? Wat zijn jouw lievelingsdingen van dat jaar?

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Please reload