Budget challenge week 2

15 Jan 2018

Deze week was, meer nog dan week 1, een week van keuzes. Wel of geen keukenrol, dikke of dunne rijstwafels, wel of geen cola, wel of geen chips, wel of geen magnetronpopcorn...? Gewichtige levenskeuzes dus ;) Ook merkte ik dat ik met tegenzin niet meer automatisch voor fairtrade kies bij producten die we normaal per se fairtrade willen...

 

 

Boodschappen
Het grootste deel van de boodschappen voor deze week haalde ik bij de Lidl. Hier ging een uurtje grondige research aan vooraf. Van alles wat ik wilde kopen heb ik online gecheckt wat de prijs was bij Albert Heijn en de Jumbo. Misschien is dit voor jou heel normaal om te doen, maar voor mij niet - dit was de eerste keer. Hierbij ontdekte ik dat de Jumbo structureel goedkoper is, al is het soms maar 2 cent. Wel waren er bij de Albert Heijn een aantal bonus aanbiedingen waar ik gebruik van wilde maken. Alle prijzen heb ik naast de boodschappen op mijn lijstje genoteerd. Vervolgens heb ik geselecteerd wat ik sowieso bij de Jumbo wilde kopen (bijvoorbeeld Mayolijn), wat bij de Albert Heijn (bijvoorbeeld prei en winterpenen in de bonus) en welke boodschappen bij de Lidl goedkoper zouden kunnen zijn. 

 

Ik ben eerst naar de Albert Heijn gegaan en heb daar wat groente gekocht dat in de bonus was. De Albert Heijn is bij ons in het dorp de enige plek waar meestal rijpe bananen te koop te zijn, dus die kocht ik ook. Daarna ging ik naar de Lidl, waar ik alles kocht wat daar volgens mijn lijstje goedkoper was dan bij Jumbo. Twee dagen later heb ik bij de Jumbo en de Albert Heijn nog wat laatste boodschappen gehaald, zoals Mayolijn, popcorn, aluminiumfolie en komijnpoeder.

 

Luxe
Deze week zijn we weer braaf binnen het budget gebleven, hoewel ik toch enkele producten heb gehaald die ik als luxe beschouw. Het is natuurlijk een kwestie van keuzes en prioriteiten, voor de één is iets luxe, voor de ander wellicht bijna een levensbehoefte. Ook hielp het dat ik deze week eindelijk de mega pompoen heb aangesneden die we afgelopen herfst uit onze tuin hebben geoogst. Ik heb zeker vier dagen iets met pompoen gegeten deze week, en alsnog zijn er twee bakken met geroosterde blokjes en een halve pompoen over. Toch wil ik niet compleet aan de pompoen gaan deze maand, want het moet wel een beetje een challenge zijn. Ik gebruik het vanaf nu dus af en toe als extra ingrediënt en zal de rest invriezen.

 

Terug naar de luxeproducten. Voordat we begonnen met de budgetchallenge hadden we altijd keukenrol in de keuken staan. Van ongebleekt en gerecycled materiaal welteverstaan, maar dan nog. Hoe handig ik het ook vind, keukenrol zie ik absoluut als verspillend, onnodig en luxe. Onze keukenrol raakte op tijdens de eerste dag van de budgetchallenge en sindsdien worstelde ik enigszins met de vraag of ik een nieuw pak zou halen. Ik besloot aanvankelijk van niet, maar merkte dat ik toch steeds weer begon te twijfelen. Bijvoorbeeld toen ik zag hoe goedkoop het is bij de Lidl. Uiteindelijk heeft mijn man een wc rol in de keuken gezet, voor als het echt nodig is. Zelf probeer ik dat niet te gebruiken, ik wil leren te wennen aan een leven zonder keukenrol.

 

Nog zoiets: popcorn. Mijn man houdt heel erg van zoute popcorn. De afgelopen jaren kochten we regelmatig van die magnetronpopcorn uit de supermarkt: en doosje met drie zakjes voor ongeveer 1,50 euro. Het allerliefst maken we het natuurlijk zelf, veel goedkoper, bijna net zo makkelijk en leuk om te doen. Nu mijn man echter door een schouderoperatie deze periode één van zijn armen niet kan gebruiken moet ik telkens voor hem aan de bak als hij weer eens popcorn wil. En als ik niet thuis ben, kan hij dus geen popcorn eten. Zo kwam het dat ik, omdat het budget het toeliet, deze week toch weer een doosje magnetronpopcorn kocht... Maar ik ben niet van plan om daar een gewoonte van te maken.

 

Chips is waarschijnlijk mijn grootste verslaving, maar natuurlijk ook een luxe product. Toch leek het ons lekker om in het weekend een bakje chips te kunnen eten. Dus ik kocht de aller-aller-goedkoopste naturel aardappelchips van de Albert Heijn. Helaas bleek dit een gevalletje 'goedkoop = duurkoop'. Ten eerste zag ik, helaas pas toen ik thuis kwam, dat deze chips voor iets van 30% uit palmolie bestaat (argh!) en ten tweede was de chips super vies! Hij proeft een beetje naar muffe rauwe aardappel, totaal niet zout en echt niet lekker. Eén voordeel: het was deze keer niet moeilijk om de zak niet in 1x leeg te eten. Misschien een leuke uitdaging voor komende week: zelf proberen chips te maken in de actifry! Ik hou je op de hoogte.

 

 

Fairtrade
Net als bij biologische producten roept deze budget challenge onvermijdelijk de vraag op: hoe belangrijk en vooral haalbaar is fairtrade nog als je leeft met een budget? Ik vind fairtrade heel erg belangrijk. Eerlijke prijzen, niet gemaakt door slaven of uitgebuitte arbeiders, ik heb er normaal gesproken absoluut een hogere prijs voor over. Fairtrade opties kom ik in de supermarkt vooral tegen bij bananen, koffie en chocola. Nu koop ik deze maand natuurlijk geen chocola, maar bananen en koffie gebruiken wij wel dagelijks. Helaas zijn de goedkopere bananen bij de Albert Heijn niet fairtrade.

 

Op de bananen van de Lidl zit een stickertje waarop staat: "Rainforest Alliance Certified". Dat ziet er best mooi uit, maar wat betekent het? Het Voedingscentrum legt uit dat bij dit keurmerk de bescherming van het regenwoud en het welzijn van de arbeiders heel belangrijk is, en noemt het een "top keurmerk" wegens de hoge score op controle, transparantie en duurzaamheid. Een verschil met het Max Havelaar keurmerk blijkt te zijn dat bij het Rainforest Alliance keurmerk geen prijsgaranties worden gegeven aan boeren, de prijs ontstaat vanuit onderhandeling tussen de koper en de producent. Het wordt niet duidelijk wat dat concreet betekent voor de boeren. Wel lijkt het er op dat arbeiders niet worden onderbetaald en zouden de arbeidsomstandigheden goed en veilig zijn. Wat ik dan niet begrijp is dat de bananen alsnog slechts een euro per kilo kosten, net zoals bij de Jumbo. De Keuringsdienst van Waarde heeft een paar jaar geleden al laten zien dat die prijs niet eerlijk kan zijn...

 

Wil je meer weten of dit of andere keurmerken, klik dan hier: www.keurmerken.milieucentraal.nl/keurmerken/rainforest-alliance-koffie-thee-en-chocolade/

 

Eetdagboek
In mijn artikel over week 1 van de budget challenge vertelde ik over onze eetplanning en liet ik zien wat we die week 's avonds hadden gegeten. Dit riep vragen op. Mensen vroegen zich af of ik van die 40 euro alleen avondeten kocht, wat ik dan verder nog at op een dag, of ik wel voldoende at, of ik wel genoeg fruit en groente at...? Reden voor mij om van de tweede budget week een volledig eetdagboek te maken. Voor de duidelijkheid: ik beschrijf hieronder alleen wat ik heb gegéten. Gedurende de dag drink ik veel kruidenthee en water, minimaal 2 à 3 liter, maar dit vond ik niet nodig om telkens opnieuw overal te vermelden. Ook neem ik iedere dag een aantal supplementen, waaronder uiteraard B12. Dit vind ik niet heel relevant voor dit artikel, maar wil je daar meer over weten, kijk dan deze video.

 

En nog een disclaimer: Op mijn eetgewoontes is ongetwijfeld van alles aan te merken. Als je dat wilt, doe dat dan vooral, maar weet ook: ik ben geen health blogger. Ik probeer meestal best een beetje te letten op wat ik eet, maar ik hou ook van mayo, patat, snackjes en chips. Ik eet dus niet voorbeeldig gezond.

 

Maandag
Ontbijt: banaan, appel, mandarijn (licht ontbijt ivm pilates les om 9.00 uur)
Lunch: twee geroosterde volkoren boterhammen, eentje met het één na laatste cupje filet à l'americain (snik), plakjes augurk en peper, en eentje met avocado en tomaat
Tussendoor: een paar stukjes pompoen tijdens het koken, wat later wortels en komkommer met houmous
Avondeten: pompoensoep met een restje bloemkool en geroosterde kikkererwten erdoor

 

Dinsdag
Ontbijt: soja yoghurt met sinaasappel, cruesli, ahornsiroop en gebroken lijnzaad
Tussendoor: een banaan
Lunch: grote bak pompoensoep van gisteren
Tussendoor: stukje pure tony chocolonely gember/citroen
Tussendoor: stukje ontbijtkoek uit mijn kerstpakket
Avondeten: zelfbelegde pizza met veel groente (spinazie, ui, paprika, tomaat)
's Avonds: een biertje (gekregen) en een handje home made popcorn

 

Woensdag
Ontbijt: Twee bananen en een appel (licht ontbijt ivm pilates)
Tussendoor: twee rijstwafels met pindakaas en een tomaat
Lunch: groenteschotel met kikkererwten (restjes rode kool, spinazie, wortel, paprika, ui)
Tijdens het koken: een glas rode wijn (restje van de jaarwisseling)
Avondeten: ovengebakken zoete en witte aardappel met gekookte prei en linzen

 

Donderdag
Ontbijt: drie volkoren boterhammen met vegan kaas (hadden we nog, moest op) en pesto (idem) met ketchup
Tussendoor: twee mandarijnen
Lunch: salade met ijsbergsla, pompoen, augurk, komkommer, paprika, pompoenpitten, geroosterde kikkererwten en muhamara
Uurtje voor het sporten: havermoutpap met appel, kaneel, banaan en rozijnen
Na het sporten om 21.00 uur: klein bord met spruitjes, pompoen, linzen en zelfgemaakte pindasaus

 

Vrijdag
Ontbijt: havermoutpap met appel, kaneel, banaan en rozijnen
Tussendoor: twee mandarijnen
Lunch: dezelfde salade als gisteren
Avondeten: zelfgemaakte patat uit de actifry met broccoli en houmous
's Avonds: handje naturel chips (muh)

 

Zaterdag
Ontbijt: drie geroosterde volkoren boterhammen met houmous, avocado en tomaat
Lunch: twee home made saucijzenbroodje van bladerdeeg, vegan worstjes uit de diepvries, ui en curry, met appelmoes dip (love appelmoes. altijd. overal bij)
Avondeten: pompoenschotel met tomaat, kikkererwten en linzen

 

 

Zondag
Ontbijt: twee home made saucijzenbroodjes van gisteren, met appelmoes
Tussendoor: een mandarijn
Lunch: restje spruitjes met pompoen en linzen met ovengebakken aardappel en rauwe paprika... heerlijk!
Tussendoor: paar stukjes Tony Chocolonely gember/citroen
Avondeten: home made zoete aardappel/rode linzen/pompoensoep met een afbakstokbroodje van de Lidl

 

Dat was het voor deze week. Ik merk dat het me echt goed bevalt om ook wat betreft boodschappen en eten zuiniger te leven. Op naar week 3!

 

 

 

 

 

Voor geïnteresseerden, dit zijn onze kassabonnen van deze week.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Please reload