Februari: scherm dieet

3 Mar 2018

In de maand februari heb ik een scherm dieet gedaan. Of althans, dat heb ik geprobeerd. Het plan was: elke avond na 20:00 uur alle schermen uit. In mijn geval gaat het dan om mijn mobiel en mijn laptop. We hebben geen TV dus dat was geen issue.

 

Concreet
Mijn laptop uit betekent: geen YouTube, NPO en Netflix kijken, niet schrijven/tekstverwerken, geen mailtjes, niet mijn treinreis voor de volgende dag uitstippelen, niks googlen, geen huisjes kijken op Funda, geen facebook, geen nieuws lezen, geen haakpatronen kunnen gebruiken, geen recepten kunnen opzoeken, geen muziek of podcast luisteren. Dat soort dingen.

 

Mijn mobiel uit betekent: geen instagram, geen berichtjes via Whatsapp of sms, geen notities schrijven, geen foto's maken, geen foto's bewerken, geen twitter, geen muziek of podcast luisteren, niet in mijn agenda kunnen, niet bellen, geen rekenmachine, wekker, stopwatch of timer gebruiken.

 

Maar dat is in theorie. In de praktijk heb ik er na een paar dagen hard core mobiel negeren voor gekozen me vooral te focussen op het vermijden van de verslavende functies van mijn telefoon en laptop: video's en series kijken en social media. Het werd daarmee dus meer een internetdieet, maar dat vond ik oké. Ik zag geen meerwaarde aan het vermijden van mijn wekker (redelijk belangrijk om op tijd op mijn werk te komen) of het niet meer mogen luisteren naar een podcast (vind ik juist super inspirerend, rustgevend en leerzaam). Over die podcast heb ik ook getwijfeld trouwens, uiteindelijk besloten dat dit met mate acceptabel was.

 

Schrijven
Het niet meer kunnen schrijven vond ik ook een ding, vooraf. Vooral omdat ik overwoog om als tweede challenge een schrijfchallenge te doen (ik wil namelijk graag schrijfster worden), waarbij ik bijv. elke dag een uur zou gaan schrijven. En dan het liefst niet met pen en papier... Ik besloot mijn instagram vrienden om raad te vragen met een poll, die werd ingevuld door 80 mensen. Zoals je kunt zien zou 80% in deze situatie geen uitzondering hebben gemaakt voor tekstverwerken. Ik besloot me bij mijn rechtlijnige vrienden aan te sluiten en niet op mijn laptop te gaan schrijven na 20:00 uur. Die hele schrijfchallenge is er überhaupt niet gekomen trouwens, wie weet een andere maand! Bovendien merkte ik al direct vanaf dag 1 dat ik 's avonds meestal veel te moe was om te schrijven. Maar daarover zo meteen meer.

 

Quality Time
Leuk hoor, zo'n challenge vanaf 20:00 uur 's avonds, maar hoe zit het eigenlijk met mijn schermgebruik gedurende de dag? Van The Social Reporter Saskia (www.instagram.com/thesocialreporter) kreeg ik de tip om een app op mijn mobiel te zetten die mijn telefoongebruik meet. Voor Android bleek de app Quality Time gratis beschikbaar te zijn. Ik moet zeggen dat ik even twijfelde, vanwege de toegang die ik bij de installatie moest geven tot ongeveer alles in mijn mobiel waarbij privacy fijn is (foto's, camera, microfoon, apps). Maar dat is ook wel weer logisch, anders kunnen ze natuurlijk niet bijhouden wat ik allemaal doe op mijn mobiel.

 

Wat ik leerde uit het gebruik van Quality Time is dat ik vooral een zware instagramgebruiker ben. Het blijkt dat ik op dagen dat ik niet werk gerust 2 uur van mijn dag besteed aan Instagram. Dat vond ik redelijk shockerend, en zó jammer van mijn tijd! Hier kun je iets meer zien van hoe mijn mobielgebruik van deze maand eruit zag èn wat mijn Instagram-vrienden van deze app vinden.

Op dag 1 heb ik in mijn schrijfboekje opgeschreven waar ik zoal tegenaan liep na 20:00 uur:


"Na 2 minuten had ik al iets waarbij ik mijn mobiel wilde gebruiken. Ik wilde mijn timer zetten. Doe ik gewoonlijk met mijn mobiel, waarschijnlijk net zoals de rest van de wereld? Hoe dan ook, dat kon dus niet. Ook wist ik even niet hoe ik morgen mijn wekker zou moeten zetten... De enige geluidloze wekker die we hadden hebben we drie dagen geleden naar de kringloop gebracht. Okeee ik gebruik mijn mobiel wel als wekker. Voorlopig. En nee, ik ga niet speciaal een wekker kopen. Ik koop namelijk niks dit jaar. Leuk joh, die challenges, haha! 

 

Uiteindelijk besloten om mijn ultra simpele werkmobiel op vliegtuigstand als wekker en stopwatch te laten fungeren.

 

Als ik op de bank zit te tjillen heb ik meerdere malen de neiging om naar mijn mobiel te reiken, of mijn laptop aan te zetten. Gewenning.

 

Hmm. Muziek en podcasts luister ik ook altijd met mijn mobiel en laptop. Hoe ga ik daar nu mee om?"

 

Moe
Wat ik de eerste dagen vooral opmerkte, was hoe vet moe ik 's avonds eigenlijk ben. Ik wist op zich wel dat ik vaak moe ben, maar het blijkt dus dat je dat veel minder goed voelt als je bijv. een serie zit te bingen. De eerste drie avonden viel ik prompt om half 9 op de bank in slaap! Mijn ogen vielen letterlijk dicht, ik was te moe om ook nog maar íets te doen. Enerzijds vond ik dit zwaar irritant en stom, maar anderzijds voelde ik ook: dit is een boodschap van mijn lichaam, hier kan ik maar beter goed naar luisteren.

 

De moeheid bleek echter nog een ander nadeel te hebben. In combinatie met somberheid die deze maand toch weer rijkelijk aanwezig was (bedankt winter) zorgde mijn moeheid ervoor dat ik onverschillig werd. En zo kwam het dat ik na een dag of vijf de striktheid van de challenge een beetje begon los te laten. Soms keek ik een hele avond Friends op Netflix, soms deed ik alles om 21:00 uur uit, soms stuurde ik om 22:00 toch nog een appje, soms deed ik alles om 20:00 uur uit... Ik was bewust bezig, maar de radicaliteit van mijn oorspronkelijke plan was ver te zoeken. En dat vond ik eigenlijk wel prima.

 

 

Ontdekkingen
Al met al heb ik in februari in de avonden toch wel degelijk minder tijd aan mijn telefoon en laptop besteed dan ik gewend was. Ik deed daarbij een aantal ontdekkingen:
- Als ik 's avonds ga slapen op het moment dat mijn lichaam dat wil (oftewel: vroeg) sta ik de volgende ochtend frisser en eerder op en heb ik meer aan mijn dag
- Als ik 's avonds wijn heb gedronken kan ik niks verzinnen wat ik kan doen, behalve kletsen en iets kijken op mijn laptop
- Dus: wijn dempt mijn creativiteit en energie
- Als mijn mobiel niet binnen handbereik ligt en mijn laptop uit het zicht is, vergeet ik ze sneller
- Ik krijg na 19:00 uur niet vaak meer nieuwe mailtjes (dus waarom zou ik het nog checken?)
- Als ik 's avonds geen serie of iets dergelijks kijk, slaap ik dieper en droom ik levendiger
- Als ik niet wezenloos zit te laptoppen, ga ik ook minder gauw snaaien
- Ik schrijf liever op mijn laptop dan met pen en papier
- Als ik in mijn eentje ergens ga logeren wil ik 's avonds toch gewoon appjes sturen naar mijn man
- Radicale challenges werken kennelijk niet altijd voor mij en dat is oké.

 

 

 

En nu?
Leuk om tenslotte nog iets te delen over hoe ik nu verder ga. Het is duidelijk dat ik, ondanks dat ik de challenge niet volgens plan heb uitgevoerd, wel heb geleerd dat ik in de avond meer opties heb dan achter mijn laptop hangen. Dat vind ik winst, daar kan ik iets mee! Ik heb dan ook besloten dat ik op deze voet verder ga. Ik zal regelmatig kiezen voor een internetloze avond, want ik heb gemerkt hoe goed ik me daarbij voel, maar ik accepteer het ook van mezelf als ik met mijn verstand op nul vijf afleveringen van Friends kijk, al weet ik dat dat misschien niet de meest gezonde keuze is. Verder mag Quality Time voorlopig blijven, omdat ik het goed en prettig vind dat het me er steeds opnieuw van bewust maakt hoe ik die dag mijn mobiel heb gebruikt.

 

Hoe zit het bij jou? Staat je mobiel wel eens uit? Hoe ga jij om met internet? Hoe besteed jij je avonden?  

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Please reload