The Minimalism Game #2

21 Sep 2017

 

Bijna een half jaar geleden, op 3 april, schreef ik de één na laatste blogpost voor Vegahippie, over The Minimalisme Game. Lang geleden alweer hè? Voor ik verder ga met deze blogpost volgt daarom nu eerst een bliksemsnelle life update!

 

Sinds 3 april... werd mijn revalidatietraject bij Medinello afgerond (het gaat best goed!); besloot ik te stoppen met mijn werk als hulpverlener; vierde ik mijn 34e verjaardag eindelijk weer eens ouderwets gezellig met familie, vrienden, wijntjes en laat opblijven; herontdekte ik Spotify en luisterde ik naar de muziek van mijn tienerjaren (Nightwish, anyone?); gaf ik meer bekendheid aan mijn project Hartje voor jou; trouwde mijn oudste broertje met zijn geweldige Canadese tijdens een weekend-lange party vol coole mensen, gek doen en heerlijk dansen tot de vroege ochtend; ging ik binnen acht dagen twee keer naar de sauna met cadeaubonnen die ik kreeg van mijn werkgever; begon ik met mijn nieuwe baan als junior beleidsmedewerker; stopte & begon ik weer met fanatiek sporten; at ik 21 dagen SOS-proof; dacht ik na over belangrijke dingen in mijn leven, zoals hoe ik mijn vrije tijd besteed en hoe ik mijn overtollige kilo's kwijt kan raken; sloeg ik één van de leukste veganistische feestjes (namelijk de Veggiefair) over zonder een greintje FOMO ;) èn kocht ik een nieuwe laptop, waarmee ik mijn blog & vlog activiteiten nieuw leven in kan blazen. Waarvan akte.

 

The Minimalism Game

Net als in april doe ik ook deze maand weer de minimalisme challenge waarbij je elke dag een aantal dingen uit je huis weg doet - zoveel dingen als de hoeveelste dag van de maand. Dat is denk ik de kortste manier om het uit te leggen. Weet je nog steeds niet precies waar ik het over heb, klik dan . april Ergens in het afgelopen half jaar realiseerde ik me dat ik naderhand nooit een verslagje heb gemaakt van the minimalisme game in april. Ik weet niet precies waarom niet, maar daarom wil ik het in deze blogpost toch eerst nog even over hebben. Ik heb de challenge destijds magna cum laude afgerond en (meer dan) 465 dingen weg gedaan. Foto's hiervan vind je vooral op Facebook. Nou vooruit, ik drop er hier ook een paar.

 

Wat heeft The Minimalism Game van april, naast een iets opgeruimder huis en een blije kringloopwinkel, nog meer opgeleverd? Welnu, het volgende:

 

Gezelligheid   Er werd lekker gekletst op mijn social media kanalen! Over spulletjes, sentiment en emotionele waarde, ontspullen en opruimen... Van "ik ga het ook eens proberen" en "je stimuleert me om op te ruimen" tot "heb je nog tips?" en "mag ik die vintage tegeltjes van je overnemen?", het kwam allemaal langs. Leuke gesprekjes met kennissen en onbekenden die door mijn posts werden aangemoedigd om ook te gaan opruimen, of die het juist totaal niet snapten en uitgebreid begonnen uit te leggen waarom zij dat nóóit zouden kunnen. Allemaal prima, ik werd gewoon blij van het contact!

 

Rust en ruimte   Ik benoemde het al in de video die ik destijds over de challenge maakte: opruimen en ontspullen creëert ruimte en rust in mijn hoofd. Ik vind het heerlijk dat ons huis steeds meer prulletjes-vrij wordt. Dat is op zich bijzonder, omdat ik een paar jaar geleden juist een enorme prulletjesverzamelaar was. Beeldjes, blikjes, tegeltjes, ik wilde het allemaal. Mijn man werd er best wel gek van, en ikzelf uiteindelijk ook. Inmiddels geniet ik veel meer van enkele zorgvuldig gekozen accessoires dan van zo'n veelheid aan kleuren en vormen. Het allerliefst kies ik voor planten, merk ik.

 

Bewuster en minder winkelen   Hoewel ik al vele jaren consuminderen propageer en mezelf nooit echt materialistisch heb gevonden, heb ik toch een poosje geprobeerd om een "leegte in mijn hart" te vullen met spulletjes. Wanneer je dan je spullen uitzoekt en opruimt wordt je onvermijdelijk geconfronteerd met wat je eerder kocht. Natuurlijk heb je sommige dingen niet zelf gekocht, maar bijvoorbeeld gekregen, daar heb ik het nu dus even niet over :) Die confrontatie met mijn koopzucht leerde mij weer eens dat ik beter mag nadenken voordat ik iets aanschaf. In mijn geval gaat het de laatste jaren vooral om tweedehands koopjes, maar dan nog. Daarbij, als je geconfronteerd wordt met bizarre hoeveelheden spullen in je huis, dan denk je wel even drie keer extra na over nieuwe aankopen, heb ik gemerkt. 't Belangrijkste wat ik mezelf dan elk keer weer afvraag: heb ik het nodig & word ik er blij van? Die twee kunnen wat mij betreft niet zonder elkaar.

 

Nòg minder alsjeblieft   Er kunnen nog steeds spullen weg! Hoe meer ik weg deed, hoe meer ik besefte dat ik veel van de spullen in huis helemaal niet nodig heb, niet gebruik en/of dat ze geen emotionele waarde voor me hebben. Ik kijk veel kritischer, eigenlijk naar alles. Ik heb het dan bijvoorbeeld over de vele schaaltjes, borden en schoteltjes in onze keukenkastjes - waarom zo veel? Of dat setje mooie drinkglazen die ik twee jaar geleden in een doosje op zolder had gedaan, handig voor feestjes. Of superleuke kleding die in mijn kast ligt te wachten tot ik weer maatje 36 heb (welke vrouw van 25+ herkent dit niet?). Of dat paar afgetrapte gympen die ik bewaarde om te dragen tijdens het klussen - en vervolgens telkens vergat. Enzovoort!

 

Omdat wij nog steeds graag veeel kleiner willen gaan wonen, zijn we ook zonder challenge de afgelopen maanden bezig gebleven met opruimen en dingen weg doen. Dat ging op zich best makkelijk. Totdat ik laatst merkte dat het hier werkelijk leger begint te worden. En toen wist ik: dit is hèt moment om The Minimalism Game weer te gaan doen! Nu wordt het pas echt een uitdaging. En inderdaad, ik kan je zeggen, het gaat deze keer een stuk moeilijker. Ik vertel in een volgende blogpost meer, maar hieronder alvast een sneak preview. En, spoiler alert: een paar schoenen tel ik deze keer als TWEE dingen! 

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Please reload